## Tuesday, July 9, 2013

### Fraction and percentage level 5

I am learning to solve fraction and percentage problems with 3 different strategies

FRACTION:

1.  Anna ate ¼, Jack ate ⅜ and Pete ate ⅛ of a banana cake.
Show or explain how to work out how much cake they ate altogether.
3/4 because if you add Jack and Pete’s piece then it is 4/8 same as 2/4 and Anna ate 1/4 so if you add 2/4 and 1/4 then it would be 3/4.

2. Dan and Mere were given a cupcake each.  Dan ate ⅘ of his and Mere ate ⅔ of hers.
Show or explain how to work out how much cupcake they ate altogether.
3/4 because 4/5+2/3=6/8 which is the same as 3/4

3.   ADDITION AND SUBTRACTION OF NEGATIVE NUMBERS.

At Sea Beach School you earn house points for good behaviour and lose house points for bad behaviour.
Write the total number of points each house group has in the spaces below.

a.   Mansfield started the day on 75 points. Someone lost 100 points for not being in correct school uniform but got 20 points for all doing their homework.
How many points does Mansfield have now?   __________
-5 because 75-100=-25 but they get 20 points so -25+20=-5

b.
Bracken started the day on -47 points. They got 60 points for someone helping others in class, but lost 25 points for someone else swearing.
How many points does Bracken have
82 because 50+60=110 and then 110-25=85-3=82

c.  Hislop started the day on 15 points. They got -25 points for someone putting others down in class but earned 80 points for cleaning up the classroom.
How many points does Hislop have now?   __________
70 because 15-25=-10 then -10+80=70

d.   Marsden started the day on 12 points. Someone gave his teacher a note explaining why he didn't have his correct school uniform on yesterday. The teacher decided to subtract the -75 points she had given him yesterday for not being in uniform.
How many points does Marsden have now?   __________
87 because 12 points plus 75 equals 87 points.
4.  PERCENTAGES

Write down the percentage each item was reduced by.

i)    Shirts that were \$39.95 but on sale are \$19.95 have been reduced by
50% because half of 40 is 20 so half in percentage means 50%
ii)   Jackets that were \$79.95 but on sale are \$63.95 have been reduced by
80% because \$80 is %100 so %75 would be \$60 and \$4 would be %5 so \$64 would be 80%
iii)  Trousers that were \$69.95 but on sale are \$62.95 have been reduced by
90% because %75 would be \$52.50 and %15 would be \$10.50 so the percentage is %90

On the final day of the sale, another 20% was taken off the sale price. What is the final day sale price of trousers?
\$50 because %75 is \$52.50 and %5 is \$2.50 so takeaway %5 from %75 is %70 so \$52.50 takeaway %2.50 is \$50.

#### Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.